Druk op Wallonië neemt toe om verzet tegen CETA te staken

Canada-EuropeMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet vandaag aan zijn Europese collega’s zeggen dat ons land voorlopig zijn goedkeuring niet kan geven aan CETA, het Europees-Canadese handelsverdrag. De druk op de Waalse regering om het verzet te staken, neemt intussen toe. Minister-president Paul Magnette (PS) heeft een nieuwe “interpretatieve tekst” gekregen van de Europese Commissie om het wantrouwen weg te nemen.

Op 27 oktober, over een tiental dagen, staat de officiële ondertekening gepland van het CETA-verdrag (“Comprehensive Economic Trade Agreement”) tussen de EU en Canada. Op een vergadering vanmorgen in Luxemburg, die rond 9 uur begon, zouden de ministers van Buitenlandse Zaken hun goedkeuring geven en de laatste praktische details regelen.

Maar door het verzet van de Waalse regering zal dat niet lukken. Er is immers unanimiteit nodig van de 28 lidstaten. “Reynders zal aan zijn collega’s moeten uitleggen dat hij het akkoord wel wil ondertekenen, maar dat hij niet mag van Paul Magnette, de minister-president van Wallonië. De regeling dat gewesten een mandaat moeten geven aan de federale minister om een verdrag te tekenen, is uniek in Europa”, zegt VRT-journalist Rob Heirbaut.

Maar kan Reynders het Waalse verzet niet gewoon negeren, zoals onder meer Open VLD voorstelt? “Neen”, zegt Heirbaut. “Dat zou een overtreding zijn van het samenwerkingsakkoord uit 1994 en de deur openen voor protest bij het Grondwettelijk Hof.” PS-voorzitter Elio Di Rupo zei gisteren al in “Terzake” dat er juridische stappen zouden volgen mocht Reynders toch cavalier seul willen spelen.

Gezichtsverlies
In de andere EU-landen en in Canada kijkt men raar op van de situatie in België. “Er is veel onbegrip in de buitenlandse pers over hoe het bij ons is geregeld. Men heeft ook een probleem met de timing, om twee jaar na het afronden van de onderhandelingen nog af te komen met protest.”

“Er zijn nog wel landen die reserves hebben, waar er intern protest is, zoals in Duitsland. Maar de verwachting is wel dat iedereen behalve België bereid is om het verdrag te ondertekenen”, zegt Heirbaut, die eraan toevoegt dat Wallonië wel steun krijgt van consumentenorganisaties, milieuorganisaties en verschillende professoren.

Dat Reynders vandaag geen goedkeuring kan geven aan CETA betekent gezichtsverlies voor de Belgische regering, maar het is op zich geen groot probleem, want er is nog tijd. Donderdag en vrijdag is er een Europese top. Het zou ook dan kunnen.

“We bekijken wat we nog meer kunnen doen om het Waalse gewest te overtuigen. Ik hoop dat we tegen de top eind deze week in orde zijn om voort te kunnen gaan met het verdrag”, zei minister Reynders bij aankomst voor de vergadering vanmorgen.

Nieuwe “interpretatieve verklaring”
Voorwaarde is dus wel dat Wallonië zijn verzet staakt. Want er is niet meteen een alternatieve manier voorhanden om het akkoord door te drukken zonder instemming van Wallonië.

Magnette heeft intussen een nieuwe “interpretatieve tekst” ontvangen van de Europese Commissie. In die tekst van een 5-tal pagina’s staat onder meer in dat het akkoord de geldende normen en milieurechten niet zal schaden, en geen bijkomende voordelen zal geven aan multinationals. Het gaat om een toevoeging, niet om wijzigingen aan het verdrag zelf.

Een eerdere verklaring werd door de Waalse regering van tafel geveegd omdat ze zich vragen stelde bij de juridische afdwingbaarheid ervan. Magnette heeft laten weten dat hij de nieuwe tekst zal bestuderen.

Wat is CETA ?
CETA wordt vaak gezien als de voorloper en het kleine broertje van het Europees-Amerikaanse handelsverdrag TTIP. Het staat voor een liberalisering van de handel in goederen en diensten, wat inhoudt dat er een einde zal komen aan het betalen van douanerechten bij de handel tussen de EU en Canada. Enkele landbouwproducten uitgezonderd.

De EU krijgt met het verdrag bovendien toegang tot de Canadese markt voor overheidsopdrachten. Doordat Canada en de Verenigde Staten hun markten al hebben opengesteld aan elkaar, geeft het handelsakkoord tussen de EU en Canada de Europese bedrijven de kans om te concurreren met Amerikaanse bedrijven op de Canadese markt.

Voorstanders zeggen dat het verdrag voor meer jobs en economische groei in de Europese Unie zal zorgen. Tegenstanders, onder meer vakbonden, consumentenorganisaties en ngo’s, betwisten de cijfers over groei en jobs die de Commissie naar voren schuift. Ze spreken ook over sociale dumping en toenemende macht van multinationals.

Artikel DeRedactie.be

Comments are closed.