Rekenhof komt niet tussen in besluitvorming omtrent vervanging Belgische F-16’s

F16-BelgiumHet Rekenhof kan volgens de bestaande wetgeving geen controles uitvoeren op “voorgenomen beleid”, enkel op “beslist beleid”, en komt dus niet tussen in de besluitvorming rond de vervanging van de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen. Dat zeiden enkele vertegenwoordigers van het Rekenhof woensdag in de Kamercommissie Defensie. Vanuit de oppositie was de vraag gekomen om het Rekenhof te betrekken bij het dossier.

Raadsheer Beckers van het Rekenhof stelde in de commissie dat de controles “a posteriori” plaatsvinden, dus na het afsluiten van verbintenissen. Hij wees er ook op dat de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen een overeenkomst zal zijn tussen twee regeringen. De aankoop gebeurt immers met defensieagentschappen en niet rechtstreeks met de aanbieders zelf, klonk het. Opdrachten gegund aan een andere regering zijn ook uitgesloten van de wet op overheidsopdrachten, zei Beckers nog.

“We controleren en onderzoeken pas na de feiten. We komen niet tussen in de besluitvorming”, aldus Beckers. Hij merkte ook op dat controlemodaliteiten verstorend kunnen werken op de procedure. “Zodra er verbintenissen worden aangegaan, zullen wij in actie schieten.”

Beckers zei dat het Rekenhof het dossier zeker zal volgen wat betreft de begroting. “We zullen verslag uitbrengen over de voorbereiding van de aankoop”, zei hij ook.

F35-F22Sp.a-Kamerlid Alain Top verwees onder andere naar Nederland, dat voor de F-35 van Lockheed Martin koos en volgens hem heel wat transparantie in het dossier aan de dag legt. Volgens Beckers gaat het echter om een andere context, want Nederland had al een beslissing genomen tot coproductie van de F-35. Ook was de Nederlandse Rekenkamer al van bij het begin betrokken en hanteert die hetzelfde principe: controle van beslist beleid, klonk het.

Kamerlid Dirk Van Mechelen van Open Vld wees nog op het “essentieel verschil” tussen de Inspectie van Financiën en het Rekenhof. Die Inspectie van Financiën adviseert de regering bij belangrijke aankoopdossiers, zei hij. “Wij geven geen opportuniteitsoordeel over het voorgenomen beleid”, bevestigde ook Beckers.

De Belgische regering wil 34 nieuwe gevechtstoestellen kopen om de verouderende F-16’s te vervangen. Vijf vliegtuigbouwers hebben zich kandidaat gesteld om de opdracht binnen te halen. Het gaat naast de F-35 Lightning II van Lockheed Martin om de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing, de Rafale F3R van het Franse Dassault, de JAS-39E Gripen van het Zweedse Saab en de Eurofighter. Naar verwachting wordt in de lente van 2018 het contract getekend. De toestellen moeten vanaf 2023 worden geleverd.

Artikel Nieuwsblad.be

Comments are closed.